Tips en ideeën: voor en door collega's

De beste tips komen van mensen uit de praktijk.

IJsjes maken bij thema 'Oef wat warm!'

Wat heb je nodig? stoepkrijt, bakjes, plastic doorzichtige bekertjes, stoepkrijt, rietjes, rasp of spatraampjes, waspoeder.

Werkwijze: Rasp de stoepkrijtjes. Rasp elke kleur in een apart bakje. Doe de geraspte stoepkrijt in de plastic bekertjes, kleur om kleur. Stop het rietje erin. Maak van de waspoeder met water een papje. Bedek de stoepkrijt met dit papje en laat het hard worden. Het lijken net echte ijsjes. Wel opletten dat ze het niet opeten.

Tip van: Yvonne Hendriks, De imme Osseveld in Apeldoorn

Terug naar boven

Vrolijke emmertjes bij thema Oef wat warm!

Het hele schooljaar hebben we lege emmertjes van yoghurt gespaard. We hebben eerst een papieren mal gemaakt voor een wikkel om de emmertjes heen. Vervolgens hebben de peuters de papieren mal beschilderd met reliëfrollers. Daarna hebben ze er een bootje op gestempeld. De papieren mal hebben we om de emmer heen gewikkeld.
Een leuke knutsel voor weinig geld. Wij vinden dat de emmertjes heel vrolijk en leuk geworden zijn!

Tip van: Lieve van Wingerden, peuterspeelzaal Muis in Almere


Voorleestas voor ouders

Ik heb een voorleestas gemaakt voor ouders. In deze tas zit een map met het verhaal uit het knieboek van Puk & Ko van het betreffende thema waarmee wij werken. Tevens zit er een blad in met voorleestips en tips met ouderactiviteiten. Dit zijn kopieerbladen uit de gebruikswijzer en kopieerbladen van Puk & Ko thuis. Het idee is ontstaan doordat ouders met de vraag kwamen om boeken mee naar huis te mogen nemen. En de vraag naar themagerichte activiteiten voor thuis. Ik heb er een paar gemaakt, zodat alle kinderen een paar dagen deze tas mee naar huis kunnen nemen.

Tip van: Corra van der Stel, Peuterspeelzaal De Toverberg, Rotterdam

Terug naar boven

Liedje bij thema Zomer

[kleur] bollen op een ijs,
met een toef slagroom erbij.
Ik heb een ijs voor jou en een ijs voor mij, welke kleur kies jij?

Tip van: Kimberly Voermans, Agrarische kinderopvang De Mukkenstal, Leunen.

Terug naar boven

Reuzen en kabouters

Het thema reuzen en kabouters is eigenlijk bedoeld volgens het boekje voor in de herfst maar...in de zomer kun je dit thema ook heel goed gebruiken als eindfeest. Dan kun je het lekker buiten vieren. Er zijn dan ook slakken in de tuin en veel andere beestjes om te bekijken. Van een verpakking waar meloenen in liggen kun je hele leuke paddenstoelen maken!

Tip van: Kibeo Sportweg Kwadendamme (Zeeland)

Terug naar boven
vriendinnetje voor Puk

Vriendinnetje van Puk

Wij hebben een vriendinnetje voor Puk gemaak. De kinderen hebben haar zelf aangekleed met de mooiste kleuren kleding die ze zelf gekleurd hadden.

Wilt u ook een vriendinnetje voor Puk maken? Download hier het sjabloon.

Tip van: Kibeo Sportweg, Kwadendamme

Terug naar boven

Slaapzak en knuffeldoekje voor Puk

Voor de logeerpartij van Puk hebben we een tas gemaakt met leuke spulletjes erin die de kinderen voor Puk kunnen gebruiken. Ook hebben we een slaapzak en labeldoekje ontworpen speciaal voor Puk.

Tip van: Renske, Sam sam te Zeist


Terug naar boven

Een themakist voor Puk

Wij hebben een themakist voor Uk en Puk gemaakt. Bij Ikea een kist gekocht en Puk-plaatjes rondom geplakt! Wij gebruiken de kist om het thema te introduceren!

Tip van: Eliza, kidtopia kinderopvang, Amsterdam

Terug naar boven

Hatsjoe!

Speelzaal 't Kruimeltje mailde ons twee tips bij het thema 'Hatsjoe'.

  • Puk met waterpokken (plak rode ronde stickertjes op het lichaam van Puk).
  • Puk met een gipsen been (eerst plastic folie om het been wikkelen, daarna met gipsverband omwikkelen en hard laten worden).
Zo kun je het thema wat uitbreiden.

Tip van: F. Munneke, speelzaal 't Kruimeltje, Ede

Terug naar boven

Puk magneet aankleedpop


Wij hebben Puk op een whiteboard geplakt en voor hem gelamineerde kleertjes met magneetband erachter gemaakt! De peuters kunnen hem zelf aankleden.

Tip van: Karin Steenbreker, peuterspeelzaal Jip en Janneke, Munstergeleen

Bekijk ook: Uk en Puk magneet aankleedpop - YouTube [tip van de redactie]

Terug naar boven

Nieuwe kleren voor Puk

Vooral tijdens het thema 'Wat heb jij aan vandaag' verdient Puk een aantal setjes nieuwe kleding. Maar ook bij de andere thema's is het gewoon leuk en leerzaam om Puk op zo veel mogelijk manieren aan te kleden. Helaas is de speciale Puk kleding vaak prijzig, vandaar dat wij superblij waren toen we bij de Ikea poppenkleren vonden. Drie setjes voor de lente en drie setjes voor de herfst. Het past precies! Puk en de kinderen zijn er erg blij mee en varieren er op los!

Tip van: Marleen van der Leij, Voorschool Joannes 23e/Cumulus Welzijn, Utrecht

Terug naar boven

Houten aankleedpop met kleding

Mariëtte Hanneman van peuterspeelzaal De Speeldoos in Wessem mailde ons een leuk idee. De Speeldoos werkt inmiddels twee jaar met Puk & Ko. Speciaal voor het thema `Wat heb jij aan vandaag?’ maakte leidster Mariëtte een aankleedpuk.

Puk kreeg van Mariëtte ook een eigenhandig gefabriceerde garderobe, bestaande uit een pyjama, ondergoed, tuinbroek, trui, jas, muts en meer. Mariëtte maakte de kledingstukken van karton, plastificeerde ze en bevestigde tape op de achterkant. Zo kunnen haar peuters Puk zelf aan- en uitkleden. “Ik vond het geweldig leuk om de pop te maken”, schrijft Mariëtte. “Puk is voor vele doeleinden te gebruiken en krijgt vaak een plaatsje op de thematafel. In de winter krijgt hij bijvoorbeeld een muts en sjaal. En in de zomer een zwembroek.”

Tip van: Mariëtte Hanneman, peuterspeelzaal De Speeldoos, Wessem

Terug naar boven

Een schatkist vol themaspullen

Ria Klein, van peuterspeelzaal de Wip-Wap in Hengelo, mailde ons een leuk tip. Om een nieuw thema van Puk & Ko aan de peuters te presenteren heeft ze, samen met een collega-leidster, een grote stoffen schatkist (met slot) van Ikea aangeschaft. Hier doen ze alle voorwerpen/boekjes etc. in die met het thema te maken hebben. Bij de introductie van het nieuwe thema wordt de schatkist met inhoud gepresenteerd aan de peuters. Wat zit er dit keer allemaal in?

Volgens Ria zijn de peuters elke keer weer vol spanning wat er uit de schatkist te voorschijn komt. De peuters kunnen per groepje met iets uit het thema aan de slag. Dit is voor de leidsters ook overzichtelijk, want alles wat in die weken voor het thema gebruikt wordt, zit in de schatkist. Na afloop van de themaweken wordt het opgeborgen in een themadoos voor de volgende keer. Succes verzekerd.

Tip van: Ria Klein, peuterspeelzaal de Wip-Wap, Hengelo

Terug naar boven

Versje bij thema Hatsjoe

Kleine Puk wat is er nou
Je zit te bibberen van de kou
Zit te niezen en te proesten
En dan moet je ook nog hoesten

Dokter, dokter kom eens gauw
Puk die heeft een flinke kou.
Hij kijkt in zijn keeltje en zijn oren
En wil ook zijn longen horen.

De dokter geeft een goede raad
Zorg dat Puk naar bed toe gaat.
En geef een drankje in zijn mond
Dan is Puk zo weer gezond.

Tip van: Nel, De Speeltrommel te Nieuw-Lekkerland

Terug naar boven

Kleding voor Puk

De kleding voor baby Born past Puk. Voor deze kleding zijn op internet genoeg (gratis) patronen te vinden. Ook kunnen de naaipatronen van Pompom voor Puk worden gebruikt! Deze zijn te vinden op de Schatkist site. Bekijk de kledingpatronen voor Pompom

Tip van: Danielle, moeder van dochter op peuterspeelzaal, Blerick

Terug naar boven

Deel met anderen

Stuur uw tip nu in

Titel:


Bericht:Uw naam, school en plaats:


E-mail: